Thursday, November 5, 2009

CHECKED !

Today is a very sleepy day. Touched down in Miri last night, unpacked, clearkan laundry yada..yada..yada. And duumm tido dan liat sungguh untuk bangun pagi tadi. All my tulangs sangat lenguh!

And Singapore trip was superb ! I'll spare that for later entry oke. Because sangat malas pada ketika ini. Kehkeh.

The most relieving thing happened when we were back in JB, was - documents kawen dah settle! Yeaaha. Alhamdulillah :) And nak tahu experience menghantar borang di Pejabat Agama JB?

DSC00091

  1. Pressed the queuing button at 9:56 am. Got to the counter at 10:30 am. Ok not bad at all. Quick service I would say for government nya urusan. Thumbs up!

  2. Submitted the borangs to ustaz yang mukanya agak ketat, buat aku takut ok. The fact that Im a Johorian and pasti dia soal aku macam2 pada sesi interview. oh takut mak. I asked En MNI to come along (padehal he doesnt have to because dia kan orang Melaka). Ustaz tu tak pandang pun En MNI. Dia soal aku sorang saje. Luckily, questions yang memang tak pelik, seperti rukun nikah, doa qunut dan erti kalimah syahadah. Itu pun buat aku panic sebab ustaz tu nye misai pun aku dah gentar beb. Hiks. The interview part was also superb ! (Sebab tak tanya aku bnyk2 macam nak peksa Fardhu Ain)

  3. Ok Ustaz tu dah cop cop cop segala documen bagai. Fuuuhh lega saya rasa ! Then we had to wait for sijil kebenaran nikah. This part was super lembab macam ayam. Waa sudah angin di situ sebab perut ku sudah berbunyik kelaparan. Just imagine, they have 3 counters for borang nikah submission and interview, then suma documents yang dah approve ni suma hantar kat sorang minah ni yang ala-ala perempuan melayu terakhir wat kerja. Aku nak je sound dia suh cargas sket menaip. Aduhaiii. We spent almost 1 hour waiting. This part was terrible! Aku sampai duduk depan minah tu tengok dia menaip ok, supaya dia nampak muka aku yang dah sengal menunggu dia.

  4. After 1 hour, baru dapat surat kebenaran nikah. Surat ni bagi kat Pak Imam Ayub sebab dia akan jadik jurunikah. Heehe.


After kuar dari pejabat agama, zass ke post office gi pos suma kad kawen. Sebelum tu aku takut nak pos, selagi tak dapat kebenaran nikah kan. Hoh.

Dan after that, zaasss terus kami ke Singapore and shopping macam orang meroyan. Tak balik umah pun lepas hantar borang nikah tu. Mama ku pun cool saje, so ok je lah. Heeh suka suka. But kaki sakit sampai hari ni ok!

Past sentence: Video pre-wedding pun dah siap and dah upload pun oleh Sulaiman; videographer kami yang sporting habes. Merci.

2 comments:

alin said...

aku dh tgk wed video tu.wah sporting abes korang.kalo aku mau kejung je mcm batang pokok

crystalmerah said...

Alin: Haha! Segan oke. Tapi buat2 konon2 kau pelakon terkenal je.Tade sape kesah. Hiks ;p