Saturday, October 17, 2009

$77.51

Begitulah angka pada  harga minyak pada hari ini. Memberangsangkan bukan? Teringat pulak ketika harga minyak sedang jatuh merudum few months back. Everyone was gila gelabah (of course lah) and there were so many issues on people who are in the oil&gas company. Takde bonus la hape la yada.yada..yada.. But aku buat relax je, konon-konon takkan affected. Ala macam Miasara, relax je gi skola ikat rambut ekor 3. Haha! Bukan 1 bukan 2 oke. Lawak but Itu LJ is my fevret actress la weh.

Bukan itu motif entry iya.

Back then, I never bother which petrol does better than the other. To me they are all the same. Indeed. Because semuanya datang dari sumber yang satu kan.Its just how different company process it and as an end user, kita didedahkan dengan pelbagai perbezaan- lebih kilometre and whatnots. But pada ketika itu, being loyal, aku mewajibkan diri menuang minyak di stesen yang satu itu iaitu station X.

Sehinggalah Ron95 diperkenalkan. And it sucks big time ! At least for my car. Sungguh terasa perbezaanya oke!

1) Now I need RM30 per week utk perjalanan dari rumah ke office. Iaitu 4 days, harus habes RM30. Back then, RM30 ialah untuk 7 hari. (Iya, termasuk gi merayap on saturday and sunday). Dok Miri best ooo, tpt tak jauh2, so save gila kat minyak nih.

2) Now keta accelerate macam kuda sakit. Semput macam ada asma. Back then, tekan minyak sket je keta suda pergi dengan begitu laju ok!

3) Now enjin keta bunyik macam kilang buat simen. Memekak macam org gerudi dinding. Ok aku exagerate di sini. But u got what I meant huh? Back then, enjin Orked ialah begitu tenteram sekali.

4) Now, aku rasa berat macam konkrit bila bawak keta. Dulu rasa macam atas angin je apabila bergerak dengan Orked ye.

Maka aku dah ban Ron95. Katalah aku tak ikut seruan kerajaan ke, iklan TV ke apa apa jembalang tanah; I dont blardy care. Yang penting, skrang aku isi Ron97. Mahal sikit, tapi tahan apa. Lagi teruk kalau isi RM30 pastu 4 hari abes. Kau kira2 balik, sama jugak pegi datang nya.

Disebabkan tak bnyk station minyak yang ada Ron97, aku telah melanggar pantang iaitu it hanya masuk ke station minyak X sahaja. (seriously sejak aku beli keta, aku tak penah isi kat station lain). Not until last week, I bumped into another station (because X station tade Ron97 di kawasan itu). Anddddddd..........baru aku tau, actually mmg betullah iklan TV tu. Petrol dari station Y adalah lambat habes daripada tation X utk perjalanan yang sama! Ooooo skrang aku pecaya. And secara automatic, Ive switched from X to Y. (Dah siap pesan kat En MNI, sila guna petrol Y RON97 all the time! ) And he's always talking about loyalty and whatnots. Tak kesah la yang, awk loyal2 pun gi isi minyak keta awk kat Caltex! Heheee.

minyak

Past sentence : Excuse the anynomous X and Y thingy. Both En MNI and I are in O&G industry. So tidak bagus utk bersikap sungguh berterus terang di sini. Durgghh mcam lah korang takleh tangkap apekah ia. Hiks.

8 comments:

Wahida Yaakub said...

wah this is very informative. penah isi 97 tapi setakat rm20 je so tak nampak beza. pasni boleh try 97 full tank dan cuba buat perbandingan. :D

Naddie Anuar said...

assuming loyalty ko n aku ialah pada company yg same, aku maseh loyal dan isi minyak company X. ehe~ tp aku x isi RON95, sekian terima kaseh. kt stesen minyak company X die nye nozzle ialah kaler kuning utk RON95 dan lagi satu kaler ijau utk formula yg lama. aku still isi kaler ijau.

sbb aku percaya, especially utk minyak petrol, yg kalau harga die murah mesti ada catch disitu :) that good additives yg ditambah mase processing must cost for something.

ohh...dan ader satu company nie, die nye petrol does gives you extra km. itu aku dah test :)

crystalmerah said...

Wahida: seriously sangat terasa perbezaanya. u try lahh :)

crystalmerah said...

Naddie: Oh company yang extra km tu lah yang aku isi skrang! Hehe.
Btw, aku pun prinsip asal takmo isi Ron95. But ko tau je lah Miri ni, station minyak bukan besepah like every 5 km.. (ok aku exagerate). but tak station yg ada ron97, tu yg aku langgar pantang! Tetapi skrang tidak laagii.. Aku akan pastikan orked aku minum ron97 station Y sahaje. Hehe.

alin said...

i told ya!ron95 sgt sucks,mengurangkan kilometer je.ingat nak tukar balik la ke ron 97.btw,itu x n y mcm formula kimia pulak kui3.aku mintak maap awal2 erin,aku isi kat stesen y,sbb aku dh buat test bandingkan 2 tu

crystalmerah said...

Alin : memang! Aku dah sedar dah. but tunang aku masih mempertahankan kata KM utk X dan Y adalah sama. and aku mati-matian menegakkan kebenaram. hehe. but kena ikut cakap aku le, isi minyak di Y. ekeke. no worries. aku pun dah betray kompeni aku. ooppsss.

idayusof said...

bersetuju seratus peratus.

semenjak RON95 keluar, padanla muka stesen minyak X, x jejak langsung dah..loyal x loyal, saya x peduli. sebab kesian kat kereta ohh. dengar banyak sangat keburukan guna RON95, tak maula amek risiko merosakkan enjin keta.

crystalmerah said...

Yus : Lama nya kau sepi.Blog kau pun sepi. huhu.. harus tidak loyal ! itu antara kita dengan petrol, but tanggungjawab sebagai pekerja setia di opis, tu lain cita. Hehe (but aku pun attach kat kompeni Y skrang.. sebab tu aku redah tanpa rasa bersalah. Hehe ) Memang ron95 tak brapa nak bagus kan. celah mana ntah efficient aku pun tatau.heemph !