Thursday, September 3, 2009

TOWARDS THE W DAY

baby



Why is that my feelings say it’s a Friday morning? Tapi bila aku tengok calendar, dang! Baru hari Khamis ke ni. Ergh. Kenapalah masa tidak mencemburui saya dengan berdetik lebih laju lagi?

Had a chat with an old teman last night. As usual, the topic yang digossip mesti tidak lari daripada hal pekahwinan rakan2 and of course my soon-to-be big day. Since I have nobody to talk to menyatakan perasaan becelaru ini (takkan aku suka-suki nak meluah perasaan kat kawan-kawan *oh I treat kawan, sahabat and teman differently oke! I cannot talk to kawan2 on feelings and personal things. Itu hanya boleh diperkatakan kepada teman sahaja. Kawan itu kalau setakat nak kuar mkn2 borak2 kosong and hang out tu, then they are the ones! Kalau nak cerita yang aku gundah gulana sebab Im so used having him around, or nak bebel problem lain, mau aku kena sembur balik. Like apsal kau gedik sangat ni? Hoh. They will never understand.Period* )

Its good to have teman-teman. I don’t like so many temans lah, few would do. But they will always be there for u, no matter during ur ups and downs.

Becerita hal menuju gerbang perkahwinan ni (lama dah oke tak pakai perkataan gerbang ni), betullah orang kata, once you decide nak mendirikan masjid ni, memang pintu rezki tu akan terbukak luas. Tak tipu iya. Ini sangat betul kerana:

  • Bila decide nak kawen, aku terus dapat project di Sarawak ni. Don’t ask me how it relates to rezki yang lebih murah, but the thing is, ada lah sikit rezki lebih bila kerja jauh2 ni. Alhamdulillah.

  • Ura-ura yang mengatakan company akan bertindak kejam dengan tak memberi bonus adalah tipu belaka! We got a token, even though not as much as before but still, ada lah jugak.Alhamdulillah.

  • Dan kerja dan usaha aku yang tak brapa gigih last year diappreciate jugak.Alhamdulillah.


Akan tetapi, there are also sangat banyak dugaan yang mendatang! Ini pun tak tipu oke! Kerana:

  • Urusan perkahwinan - Adalah amat susah utk aku uruskan document perkahwinan sebab terjadinya krisis2 dalaman, yang selalu buat aku pening macam nak pecah otak. Sometimes aku mengeluh and menangis sendiri kata – bukanke perkahwinan tu sepatutnya dipermudahkan jalannya sebab kita ni nak mendirikan masjid. Bukan nak buat benda tak baik. But atas kesabaran, pengorbanan bnyk pihak and usaha2 gigih, akhirnya semua selesai.Alhamdulillah.Wooho da bleh kawen dah ni!

  • Family – Ni aku refer tu En MNI. Pity him sebab towards the big day, his mom sakit. And of course, apart of the RM that needs to be spent, it also affects our emotions. Aku tau kepala otak dia sangat serabut, dengan kerja yang memang sedia serabut, then banyak perkara lain yang mendatang. But aku memang admire the way he handles problem which is sangat tenang. Aku yang kalau tengah gundah gulana dan menggelupur, bila tengok dia, hati aku memang jadi sejuk.

  • Family aku – Pun ada yang tengah sakit jugak. My stepbrother baru lepas operate sebab cancer tulang. Abah spends masa 24-7 in the hospital. Tak kerja dah quite a long period of time. And family aku pun agak kucar-kacir, but luckily he is ok now. Cuma kena follow up dengan kemoterapi (dang aku taktau how the spelling is~)

  • Kerja – My critical path would be in December. Masa tu project harus tengah tunggang terbalik. Even though cutiku dah disapprove oleh kedua-dua boss (KL and Miri), but still hati takkan tenang kerana approaching the date, harus ada bnyk uncertainty kan. Boleh je aku ignore hal kerja like lantaklah cuti dah approve.Akan tetapi aku ni kena monitor kerana dipinjamkan seketika kepada company ini. Which means if I don’t perform, mampuslah masa depan aku di company asal.

  • Our relationship – Alhamdulillah so far takde masalah yang besar2. Hope we will get through till the big day and ever after. Cuma aku menjadi semakin sensitip skrang. Seresly, aku macam selalu rasa – eee syg ni boleh tak faham perasaan aku ni without me telling u how I feel? Dan aku juga lebih mudah terasa and sulking like a child. Sila jgn guna perkataan childish oke – sebab childish and child-like are totally two different things. Ni aku blaja masa team building hari tu. Hiks.


Itu saja yang aku bleh fikir pada ketika ini. Mugkin ada bnyk lagi but I couldn’t put them into words. The serabutness had gone a little bit now. I feel better today. His mom pun alhamdulillah semakin sihat.

Past sentence:

Childish = act like a fool

Child-like = feel like a child again. In terms of child habit i.e. manja, berani mencuba something new, very eager to learn, mudah belajar yada..yada..yada.

So make sure you act or feel like a child (child-like) not childish because org nyampah kalau kau childish.

4 comments:

EMEER said...

agree wit u..akak2 n org kertu pon slalu kata..niat nk berkahwin tuh slalu tuhan murahkan rezeki kita..jgn la merungut lagi xde duit nk kawin..alasan jew..hehe..,,papepon,,be strong k..aku pon counting days ke majlis ko

crystalmerah said...

Emeer: Thanks darling! luv u muah muah :)

penggerak misi said...

owh..sy br tau ade perbezaan between two words tuh..
mekasih..teacher!

crystalmerah said...

Afida: heeh itulah yg kita blaja masa teambuilding. bnyk2 benda lain, benda ni yang melekat igt smpai ari ni. heeeh