Friday, July 24, 2009

SAKIT. DURGH~

Tertarik dengan berita semalam di mana ada pihak yang mempertikaikan hukuman yang dijatuhkan oleh mahkamah tinggi syariah atas kes seorang model wanita yang minum arak. They claimed that hukumam 6 kali sebatan dan denda Rm5000 itu adalah keras dan terlalu berat untuk seorang wanita. I am not sure when was the last time I heard pasal hukuman sebat because of alcohol ni in this country. Ker tak pernah dibuat, atau aku tak tau..Hurmm.

Whatever it is, macam yang timbalan presiden PGSM tu kata, hukuman tu kira ringan oke kalau nak compare dengan hukum sebenar which pesalah boleh kena up to 40 sebatan. And tade diskrimanasi antara lelaki dan perempuan. Sama sahaja.

But bila baca kenyataan dari model tu, dia kata cepat-cepat lah sebat dia. Sebab dia menyesal and betaubat takmo buat lagi. Mungkin dia dah kena bagi briefing on how the sebatan will be held. Which is actually sangat menjaga fizikal pesalah and ia bertujuan lebih sebagai pengajaran dari hukuman.

  • Alat sebatan yang digunakan hendaklah diperbuat daripada rotan atau ranting kecil yang tiada ruas atau buku dan panjangnya tidak melebihi 1.22 meter dan tebalnya tidak melebihi 1.25 sentimeter.

  • Kalau pesalah itu hamil, hukuman hendaklah dilaksanakan selepas dua bulan dia melahirkan anak.

  • Pesalah hendaklah diperiksa tahap kesihatannya oleh pegawai kesihatan kerajaan.

  • Hukuman sebat itu hendaklah dengan kehadiran pegawai perubatan kerajaan.

  • Sebatan tidak boleh kena muka, kepala, perut, dada atau bahagian sulit.

  • Pesalah lelaki disebat berdiri manakala perempuan dalam keadaan duduk.

  • Sebatan hendaklah dijalankan dengan kekuatan sederhana iaitu tukang sebat tidak mengangkat tangannya melebihi kepala supaya tidak melukakan kulit pesalah.

  • Pegawai perubatan kerajaan akan memperakukan sama ada pesalah itu masih boleh menerima sebatan atau ditangguhkan untuk baki sebatan.


[caption id="attachment_826" align="aligncenter" width="337" caption="Takut..Dulu masa takmo ngaji, selalu kena rotan, kan?"]3532977977_721d04467c[/caption]

Oraito. Semangat kerja harus ada pada pagi hari ni, sebab hari ni Jumaat. Yeay come weekend comes!

No comments: