Thursday, July 9, 2009

RANDOMNESS

Apabila rasa macam nak tulis suma benda dalam kepala ni, haruslah ditulis dengan bullet.



(Sila berhenti membaca sekarang kalau muak nak tgk gambar diri sendiri yang banyak. Terima kasih)

  • Apalah ini kejap implement PPMSI, kejap mansuh. Kesian pelajar-pelajar menjadi mangsa keadaan. Having thought of it positively, its a good change because masa implement dulu, they only captured golongan minority di bandar yang dipercayai boleh menguasai pelajaran dalam bahasa inggeris dengan baik. But the fact is, golongan majority is yang bukan berada di bandar, and they are the ones yang mengalami kesukaran. Iyalah, sepupu sepapat aku kat kampung tu, susah gila kot nak catch up blaja in English. What do you expect, if takde langsung practiknya bahasa tu di luar waktu pembelajaran. Hopefully, they are doing the right thing here.



  • Pasal kes amah Indonesia di Malaysia, takkan lah sebab nyamuk sekor, kelambu dibakar. Amah becomes one of the important part kan. Kalaulah mereka tidak dibenarkan berkhidmat atas sebab sorang-dua-atau-sepuluh majikan yang bertindak luar batasan kemanusiaan, aku tak setuju langsung. Haiyoo sape nak kemas rumah, jaga anak, siram bunga, bersih dapur bla..bla..bla.. kalau ibu berkeja lah. Walau bagaimanapun, aku ialah nak try utk tidak ada amah di rumah nanti lepas kawen. Mampu tak aku urus semua sendiri? Bole bole. AKu tetap percaya dengan kehidupan yang privacy. Alaa takkan nak mushy mushy dengan laki, if ada org lain kat umah kan. Hah *penulisan berunsur gatal di situ :p *



  • Alah penatlah tulis benda-benda cenggini. Dah 2 hari aku dinner sesorang tau! Kesian kan. En MNI went offshore ntah dah jumpa duyung ke kat sana :( Bole je nak gi mkn with other frens, but if he is not here, aku menjadi seperti org patah kaki dan berat gilaaaa nak sarung sandle kuar umah.



  • When you feel so serabut with work, penah tak rasa macam oh best gila time study dulu. Even though deadline macam haram dekat gila dah, I could still manage to complete it. Sama ada secara legal berusaha sendiri atau tidak iaitu merembat kekawan lain punya iaitu yang selalu berlaku. Heh. And kalau salah ke hape ke, I bloody didnt care. Because biar aje lah markah kena potong ke hape. Janji I put on effort to complete it kan..kan? But its totally different in working environment.If salah buat, habes the whole team pun silap. Then with that mistake, you are talking about million of dollars thingy. Berani kah kau nak buat main2. Gila tertekan.



  • And now Im missing my studying years. Syok gila oke! The best moments la senang aku khabarkan. So kembali buka old albums and feel like - naseb baik aku enjoy habis-habis masa belajar dulu. If not, nyesal skrang :)



Ni masa camping kat Murray River. It was freaking dry and hot at that time. And sangat super sejuk during the night. Malam-malam lepak-lepak main gitar sambil menyanyi ditemani sinaran bulan. Hiks. Layan oke! Then esok terjun sungai ramai-ramai.



417717118l

My 22nd birthday. It was a surprise, so tutuplah mata and ignore the muka-tak-siap look.



CIMG0419

Winter trip. Pusing-pusing keliling Aussie .



P7100059


Summer in Adelaide :)



245849317l

Graduation day!



CIMG1787

  • Oh damn, I forgot my old laptop crashed few years back. And I lost most of my photos masa study. Tapi one thing yang buat aku kembali stress ialahh: Bila aku nak kurus macam dulu niiiiiiii ???????

  • PICT0509



PC220056


PC190010


PC210057


That was me, 2 years back. Darn! Aku gemok gila kot skrang. *Stress stress stress*


Tahu tak 1 of every4 women has what we call eating disorder, or continous weight concious yang takkan berakhir dan buat mereka tertekan selama hidup. I pretty sure I am one of them (oh aku berpenyakit mental kah). Because I don't remember when was the last time I eat without thinking of my weight. Or even sleep tanpa fikir berat badan. Or dalam sehari tu tidak fikir langsung pasal aku gemok. And the thing yg buat aku sangat tertekan, even aku ada mental disorder ke, aku kurang makan ke, or tak mkn langsung pengsan ikat perut pun, atau exercise macam nak putus urat kaki sekali pun, I hardly lose my weight. Cenggitu jugak.. which then makes me demotivated. Kemudian tertekan stress dan macam-macam lah. I bloody hate it.


Tidolah. Goodnyte :(


Past sentence: Jarang aku letak gamba sorang morang kat blog ni oke.

15 comments:

dila said...

damn...u are so kurus ok dlu....aku ingat laei masa aku jmpa ko dlu2..
mmg mcm rangka je aku rasa tau...tp skrg nih ter over la plak..ngee~~
dont be too skinny..and dont be to chubby la girl..

crystalmerah said...

Dil: Tu lahhhhh~!! Camne ek nak kurus balik cenggitu. Before kawen! (Apakah sudah terlambat). Goshh tertekan gila aku.
Aku tau, masa balik dari blajar, suma tekejut tgk aku macam rangka. Hehe. Tapi aku suka je kurus. Alaaaaa.camne ni babe.
p/s aku gemok skrang, tp tak obese kan? *cubaan sedapkan hati oke :(

alin said...

omg,i understand what u feel oke!aku pon adelah sgt kurus mase study dulu,pencapaian terbaik adelah 42kg!damn i wan that weight again!

dan kini adelah sengal sgt di mesia aku adelah gemok gile mcm anak badak walopon aku exercise dan kontrol makan

adekah ini tanda2 kita semakin tua?

crystalmerah said...

Alin: Exactly !! Pencapaian terbaik aku - 43kg. Gila best masa tu, sarung baju apa-apa pun, kalau muka tak siap skali pun, aku tak kesah and tetap confident. Hiks indahnya ketika itu. Suma baju-baju best bole pakai. Skarang dah jadik pekasam dalam wardrobe.Grrrrr :(
Balik Mesia, nightmare. Gemok ok. Penat aku control makan and exercise, tapi gemok jugak. Urghh gila tertekan.
Alaa takkan umur 25 tahun metabolisme dah berkurang dan tak berfungsin Alin. Musykil aku. Tua ek?

penggerakmisi said...

point 1 & 2 - ada talent jd menteri kt kabinet nih..huhu..

alin said...

yela tu,kite kene terime hakikat yang kita semakin menua

dan oh baju aku yg perasan stylo kat jepon dulu,sume aku dh buang dan bagi adik.sedih gile okeee

walhal dulu aku tak pernah diet pon

ah aku melepas tension di sini!

harni said...

hmm..maybe aku patut gi aussie dan blk mesia supaya aku naik badan.. hoho..

erin kurus gile kau!!!!!!!!!! dh mcm aku plak tgk.. huhu.. bg aku je la baju2 ko tuh :P

crystalmerah said...

Alin: Sama! Baju bajan aku dulu yg konon stylo and sexymexy?haha ;P suma takleh pakai dah. Maka jadiklah aku seorang yang Plain Jane sahaja skrang. Nak pakai itu dah ini, aku suda kurang rasa confident dalam diri. Hiks.
Memang la kau dok Jepun takyah diet. Tak diet pun kau mkn mknn sihat je babe. Ikan suhsi, mana ada lemak dan minyak. Itu lah yg sepatutnya.
Dulu aku pun mkn wholemeal sandwich je hehari. Ngan buah. Celah mana makan ayam goreng suma? memang tidaklah.
Grr sila sila lepaskan tension. We are in the same boat :(

Penggerak misi: I mmg suka ckp2 pung pang pung pang ni. Haha :p

crystalmerah said...

Harni: kannn? mana aku tak tertekan babe. sengal la makan kat mesia ni :( grrr.
bagi kau baju bajan? sila lah dtg umah Melati. bnyk gila dalam wardrobe aku. hahaa. (aku simpan dengan harapan aku boleh kurus semula. tapi penantian 2 tahun aku tak berhasil.suma masih tak boleh pakai). Damn it.
Eeee kau mmg kurus cenggitu je kan. Jeles plak aku. Oh boy sangat tertekan oke!

alin said...

aku nak sambung lagi lepas tension.betol2 skang aku bukan lagik plain jane,aku adelah serabai gile,malas tol aku nak berpesyen sbb takde konfiden

dan adelah BODO tak,org2 di sekeliling aku selalu memperkecil2kan proses pendietan aku.kate aku jimatla,kedekut la

argh aku benci!!!!!

crystalmerah said...

Alin: Agree!!! Kalau tak mkn kata syg duet lah. Pastu kalau mkn simple simple, pun kata berjimat sangatlah. Then kata kalau diet pun, badan cenggitu jugakkk. APakah?? Dulu time kat sana aku mkn ke,mkn sikit ke, tade sape pun nak kesah. Bukan diorang bg aku mkn pun. Haihhh berlainan sungguh mindset manusia. Benci jugak!

Naddie Anuar said...

waahhh~ baru aku tau yg aku am not alone dlm obsession ngn berat badan. aku tgh diet skrang setelah naik 2 kg. dammm all those chocolates!!!

jgn pedulikan org ckp ape. mereka dengki. hoho~

crystalmerah said...

Naddie: Yey. Ada gang obsess! Hehe. 2 kg is a big deal kan kan. Tapi kalau cakap ngan org yg tak paham, sure diorang kata ..." Alaaa 2 kg je. bukan 20kg"........pekejadahnya. diorang tak faham kan kan kan.bengang plak aku kalau mendapat jawpaan begitu.

harni said...

aku rasa aura berapi2 bace komen2 korang.. hehe.. sabar ye rakan2.. bleh lakukan tu.. dgn cara yg betul.. sile pegi gym skarang jugak! haha

eh erin aritu jumpe ko takdela nampak ko berisi sgt.. in face aku mals la nk puji kan kang terlambung2 seblom kawin.. ko nampak makin berseri la.. i think ko dh just nice tu.. muke dh x bulat sgt.. hehe.. dulu agak obvious skang dh ok weh.. siyes~~

aku pun nk naik skit lagi 3-4 kilo ke.. skang tgh 43-44.. fluctuate skit mengikut hari haha.. susah seh nk maintain.. paling berat aku penah cecah 47 je.. tu pun kt perut dh boroi gile.. aiyohhhh

crystalmerah said...

Harni: Haha ini cubaan menyedapkan hati aku nampaknya. Hiks ;) thanks la ye Harni. Ekekek.
Gila best maintain 43-44 kg. aduyaiii ~