Friday, July 3, 2009

ANTARA ANYER DAN JAKARTA

Jakarta is great! Bandung is so-s0. Mari kita elaborate dengan lebih lanjut.

Me thinks, our plan was not so good. Being only 4 days to cover Bandung & Jakarta was not a good idea at all. It was just a little time for such huge shopping heavens! We arrived Jakarta at 11pm on Friday, and direct to Bandung on the same night. Our supir dah siap menunggu di Jakarta airport and of course Miri-KL-Jakarta-Bandung in one day (or in 10 solid hours) was damn tiring! Melepet gila aku dalam keta ok.

But everything was back to colourful rainbow and sunshine on Saturday. Because Bandung factory outlets are awesome. Gila aku shopping sampai pitam. Gelap mata semua bagai. Apekah!? Itu pun, we only covered Jalan Dago and Rumah Mode. Other places macam Jalan Riau, semuanya kami tak sempat pergi. Lagipun pada hari Sabtu itu, bnyk spent masa mencari kedai tempat aku tempah kad kawen tuh. Ceruk rantau mana lah haii. Luckily we found it. Actually it was not that difficult to find it, but supir tu pening2 carik jalan menjadik susah pula.

On Sunday, off to Jakarta. Terus menuju ke destinasi shoping juga - Tanah Abang. My goodness. Kebaya yang kat Msia RM200++,  I could get it for only RM70 di sana. Gila kan. Hehh apa lagi, macam org nak berniaga lah aku menghabeskan duet. Kacinggg~

Oh bercerita tentang perkara-perkara kawen yang nak disettlekan di sana, we got it all done! :)

  • The wedding card - kami tersangatlah berpuas hati. We ordered online, taking the risk which kami tak tengok pun macam mana rupa sebenar card itu. We just trust org tu je. Gila kan. Semua content card pun, aku just email je. Oh nama owner kedai kad itu ialah Pak Dali. So dia ni yang edit gamba la, content suma, sent back to me. And pastu kalau aku puas hati, then on lah. If ada correction pun, main thru email saje. And turned out, the products are superb! For Rp4300 = RM1.40 per piece (for 1500 pieces of order), I couldnt say much. They are unbelievable :) (Haruslah tidak menayang card di sini ya. Lagi 5 bulan kot majlis kami. Hiks.


IMG_7224

IMG_7220

  • Baju utk para sepupu - I got lace for them. Aiyoo sangat murah utk kain yang beads nya sepenuh-penuh. Siapa yang pengantin nanti pun taktau kot. Price =RM35 for 2 meters. Kain utk lining, nanti aku fikirkan.


I think thats all stuffs we bought for wedding. The rest adalah operasi shopping utk diri sendiri macam gila meroyan. En MNI yang jarang shopping tu pun meroyan sama. Hiks :D Lets pictures do the talking oke!

IMG_7167

IMG_7311

IMG_7466

IMG_7523

IMG_7675

Dah, malaslah aku nak upload gamba banyak-banyak. Sedikit advice kalau nak gi shopping di Bandung & Jakata:

  1. Take a driver (supir). Memang kat sana banyak public transport or what they call 'angkut'. But it is just ridicilous if you want to catch the time. Sebab the angkuts are one way route,so you need to tukar-tukar angkut kalau tade yang direct to ur destination.

  2. Book hotels in Bandung in advance. Weekend in Bandung is just a headche in terms of the traffic and bilangan manusia yang ada di sana.

  3. If you go to both Bandung and Jakarta, tak payah pegi Pasar Baru di Bandung tu. Opt for Tanah Abang kat Jakarta. It is waaayyy much bigger and all items in Pasar Baru could be found in Tanah Abang. Freakin' 18 storey oke. Mau tak pitam.

  4. Silalah luangkan masa pegi SPA kat Jakarta. Damn cheap i tell ya. If not, menyesal :(

  5. Bawaklah cash yang lebih. You can never imagine how you could go insane apabila tiba bab menghabeskan duet rupiah. Hiks.

  6. Jangan lupa makan nasi padang di Jakarta. Sangat murah!


Thats all I could think for now. Masih penat. Imaginelah, kami angkut wedding card- total of 60 kg of check-in luggage + 40kg hand carry. Total of 100kg, hanya card sahaja. And we didnt pay even a dollar for extra luggage. Hebat kan!? Hahaa. Tapi bisa putus tangan ni oke. Macam nak MC je balik Miri ari tu. Hiks.

Orait. I really need to go to bed early. Badan masih sakit-sakit, and tak cukup rehat. Come weekend comes.

Goodnight :)

6 comments:

Naddie Anuar said...

waaa~ sgt bess. aku nak pegi la!!!
byk ke abess menyoppingkang diri??

crystalmerah said...

Naddie: Memang best! Ohh shopping sangat menggila. Makan pun meroyan. Banyak tak banyk sgt, abes sebulan gaji tak temasuk flight tiket. Uhhu :D
Reasonably ok lah utk beratus kilograms barang kubawa pulang. lalala~

harni said...

sebulan gaji campo technical allowance tak? haha
aku tahan je ni xnak g selagi x confirm tarikh.. hahah.. kang meroyan beli tah pape pastu kena g plak lg skali..

crystalmerah said...

Harni: Ermm..campur technical eh takk, campur gak kot..~/\? Haaha. Ko bawak je la sebulan gaji ngan technical allowance suma skali. Hikhikhik. Alaaa kitorang pun plan konon nak beli brg kawen. Tp sepent tak sampai 20% pun brg kawen. The rest suma nafsu membeli belah dan makan therapy diri sendiri. Huuu I loike!

nawal said...

hello sis , congrats on the wedding

i read about u making cards dekat sediya invitation. can i have their address or number? im going there in february. thanks!

crystalmerah said...

Nawal: Thanks ! Pasal card tu, u can go to this site http://rajaweddingcard.com/product. All info ada kat sana :)
Sadiya Invitation

Address:
Jl. Sangkuriang No. 37
Bandung
40135
Indonesia

E-mail: Email : daliwildan@gmail.com
Telephone: +62-22-2504184
Mobile Phone Number: +62-858-6194-5999