Friday, April 17, 2009

COMPLIMENT

For ladies, its no better feeling than getting compliments on yourself yes? Be it the way u dress up, your attitude, your communication impacts or even ur cooking huh. And sometimes we dont mind if you tell a lil bit of tweak here and there; just to feel pleased,  and appreciated.


Pening? If not, janganlah dipanggil wanita kan. Hoh.


Sebab itu, apabila kami baru keluar dari salon ke hape ke, just say something on what we've done. Just to show you are concern on what the changes are. Weh, ada macam iklan TV tu, wife dia baru kuar salon ngan rambut menggerbang and kaler karat which I dont likey *sowhatever*, and minah itu penat goyang-goyang kepala tayang kepada husbandnya. And finally what is his comment? 'Ohh tiada nyamuk hari ini'. Its just silly ok. Bolehh? Kang wife kau ikat rambut macam nyonya jual sayur pagi-pagi baru kau tahu.


Kenapakah aku masuk bab ini? Oh kerana aku rasa culture org luar ini, they easily say good things to you and really make your day. They are not kedekut of compliments and making others feel good. Sebagai contohnya, adalah amat susah utk mendengar pujian dari rakan-rakan atau sesiapalah dari org kita seperti " you look great today", or " i think this top fits you nice", or ape-ape-yang-seumpamanya lah. And culture org kita, kalau mendengar seseorang berkata sebegitu mesti what come out from our minds are " tu ada hati nak ngorat lah tu", or " tu tak lain nak bodek bodek lah tu". So shallow kannnnnn? Agree? You better say yes.


Tahu tak, kalau kita mendengar perkara-perkara pujian itu sebenarnya membuat hati kita berasa happy and seterusnya dapat meneruskan hari dengan perasaan yang hebat. Betul, seriously, cuba kau puji org-org di sekeliling kau, pasti kau gembira apabila melihat mereka gembira.


Whatever it is, I feel really great today. Sebab teguran 4 orang who made my day. Mereka berkata 'hey u look amazing'. Lagi satu kata 'u look beautiful' and 2 lagi berkata 'u look really nice'. Hahaa kalau kau shallow minded, mesti dah kata aku perasan or syok sendiri or whatever it is lahh. Sila sedar sendiri kalau kau soo shallowwww. Thank you. Do i look like I care? The important thing, I just feel grrreeattt. Lalala~ They might not say kau betul-betul hebat ke lah kan, but of course its the way to make other people FEEL great and better.


Oh thank God tomorrow is Friday. And there comes my 2nd weekend in this no-great-food city, but I still like it here :) Be great at work peeps coz you gonna laze ur b*mps off for 2 freakin' days. At least for me :P


Goodnyte.

4 comments:

harni said...

yaa
saya sokong cik erin.. tapi ada jugak trick nya di situ.. diorang mmg terkenal sifat puji memuji sampai kau rase kau tersangkut dkt awan tak turun2... tp ada beberapa spesis yang puji x ikhlas jugak.. tuh kena baca dari negara mana dia datang..

tp mmg best lah keje dgn diorang.. keje x betul terus ckp depan2.. xde nak kate belakang2..

crystalmerah said...

Harni: Haha pedulik la kan trick diorang ke apa. Kita pun harus bersikap terbuka dengan mengetahu itu semua mmg culture mereka utk berkata perkara baik dengan kita. Ekeke. Jgn seyh sangkut di awan. Hakahka. Tu ahh, kalau silap diorang akan sound dan betulkan kite. ukan cakap blkng and biarkan kita terumbang ambing. Urrghhh.

Naddie Anuar said...

Erin,
aku agree ngn harni dicni. Kat ofis aku nie pon ramai giler org luar yg mmg sgt murah hati dgn kate2 pujian (and also derang nie gentlemen sgt2). Mule2 dulu aku pon ala2 tersangkut di awan, tp setelah tgk derang nie setiap 2 saat pon puji, malas la aku nak sangkut kat mane2 lagi :)

But, derang jugak akan ckp things they dont like about you openly jugak. So aku rase culture mereka taught them to be more open. Puji secara open & hina juga open la kan.

Penah aku kna dasat giler ngn senior org luar neh, tp kat ctu je la die marah2. Then abess dictu aje. Pastu die ajar n dah gelak2 balik. Takde perkara berbangkit oke. Kite sme move on. :)

Ohh...mereka juga sgt suke bukakan pintu for me and bg aku jalan dulu kluar lift. Sangat respect ladies!! I loike. Erk..panjang plak bebelan nie~

crystalmerah said...

naddie: Haha. memang aku pun agree. mereka asyik memuji. it doesnt mean kau harus terasa ke awan. its just a feeling yang u feel good. no more than that. ye la compared dengan org-org kita yg hanya tahu mengkondem je kan. benda salah mmg sekecik-kecik kuman nya nampak. tapi benda baik yg besar gajah tak penah pun di appreciate. itulah maksud aku. hhehee.
kena sembur pun biasa lah tuh. they hv high expectations. kalau salah dia fire je, but so prefessional dan habes time tu gak. tetiba after tu boleh gelak-gelak ngan lepak minum coffee besama. cenggitu lah lebey kurang.
wahh dah macam entry baru dah panjangnya. hoho.