Wednesday, November 5, 2008

64.42



Why is this thing happening again eh? Everyone is talking about it. Everyone feels the storm and thunder on this period of economic contraction. And it freaks us out. Darn recession~ Hari itu bedentam dentum pasal crude oil was rocketing like whhooo. And sekarang begini pulak. It's a negative economic growth tahu? Oohh takut! During this period of downturn, barulah tahu cash in hands is KING. To those who are well prepared, then u are lucky blokes. Won't be dramatically affected. Tetapi kepada makhluk yang cashless macam aku ini, tak kasihankah? Nak meneruskan kehidupan dengan peellbaagaii plan di kepala otak, yang tak tahu macam mana nak direalisasikan.

Org kata, if this happens like really really happen (aku macam taknak pecaya it's happening bolehh? ), cara paling simple ialah learn to live less than ur income. How? Lu pikirlah sendiri. Kenalah trim your budget as much as possible. Lagi? The last resot mungkin ialah by compromising on your lifestyle. Ohh besediakah engkau nak reduce your lifestyle drastically. Hemmph. Tak boleh itu, tak boleh ini,yada yada yada..

Aku taktau lah its beyond control ke hape ke. Malas nak fikir. Period.

Another thing that drag my  mind restless, that now only i realise how difficult to please everyone, especially those importants and loved ones. It's like freaking susah oke. Kau kata macam ini, sini kata oke tapi sana berkecil hati. Bila sana oke, sini pula berkecil hati. Macam kau rasa kalau nak please suma orang, kau kena sumpit diri sendiri mungkin. Haa macam itulah aku rasa. Kalau sumpit tak mencukupi, mungkin kena tembak kah. Ni exegerate saja to express macam mana menggelupur nye perasaan seperti itu.

Tapi the fact that aku sangat sayang orang-orang tertentu di sekeliling aku, I will try the best out of me to please mereka semua. Be it menyusahkan aku sekali pun. Itu perangai aku sejak dalam perut mama lagi kot. Waahh. Tak hairanlah kan, aku ni kadang-kadang org kata bodo kalau sanggup sacrifise itu dan ini. Kononnya lah. AKu tak rasa susah and treat it a a sacrifise pun, but other people see it as a burden. I never care. Dont worrylah. Kalau dah sayang tu, org kata lautan api sanggup diredah. Lagi lah aku ni,kalau syg, memang syg tahap diva oke. Bagus ke tidak itu sebenarnya. Hak hak. Apply to all oke especially family dan En MNI. Dan juga tidak lupa sahabats-sahabats yang aku rasa patut diapply lah.
Tuhan maafkan diri ini
Yang tak pernah bisa menjauh dari angan tentangnya
Namun apalah daya ini
Bila ternyata sesungguhnya aku terlalu cinta dia..

Now u can puke ur belly out la babe. Ada aku kesah? Memang im the sentimentalatheart-type-of person. Tengkiu.

Well, I am looking forward to watch this.



Walaupun aku ada sket allergic ngan bahasa kelantan (no offense yaaa). Sebab aku tak paham bukannya apa. Tapi aku teruja nak jugak tgk cerita ini. Sungguh esok aku gi tengok.

8 comments:

harni said...

orang kate time2 ni la nak kuarkan duit2 tabung yang ade.. no more lavish lifestyle tapi like u said, bolehkah? aku dengan jayanya baru je sebat sandal baru.. malas nak fikir balance yang ada.. agak2 dah negative tu puasa je la.. huhu (applicable to me also)

Aku rase mcm dah well prepared dgn credit crisis kali ni sebab orang mmg dh target this year to happen tapi bila dah betul2 jadi, i was shocked !! sebab aku ingat takdela impact sangat dgn kehidupan aku.. It has little impact on our monthly budget but it has greater impact on our work! walaupun orang kate tu duit kampeni, tapi tu KPI aku woh!

aku sangat weng pikirkan next year punya drilling program. Tell u the truth, banyak gileeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee well drop. Memang la bos2 lagi sakit otak nak pikir and menjawab dkt orang2 atasan kan tapi x dpt jugak la aku nak buat hattrick PPA2 hak hak hakkkkkkkkk lambat lagi le kawin nampak gayanya.. ahaha

Oh btw, pasal sacrifice tuh.. if its for your loved ones, it's not really sacrifice. that's more like obligation. Coz we love them and they love us. Its unquestionable kecualilah benda yg dorang mintak tuh merepek2 kan.. Ehem, ni sbb org ni nak ko kawin camni tp org tu nk kawin mcm nih ke? hehe Coz it sounds really familiar u know.. :P

byk pulak aku merepek.maaplah. gi la tgk budak klate tu. pahtu ko wak review deh..

aliza said...

baguh laa...mung tera gi tengok dulu...kalu molek cito ni,mung koba laa deh...

crystalmerah said...

Harni: Dah macam bebelan di blog sendiri gamaknya kamu nih. Ehhehe. Tade hal lah. Tulislah sepenuh penuh nya. Hak hal :p

Aku ni naseblah bukan kaki shopping seperti kau mek, Aku dari dulu membeli apabila perlu. But how i define 'perlu' itu, janganlah dipertikaikan :D So everything is under control. Impact company? Hermm well drop. Tugasan kau lah nak meneruskan pengeluaran minyak itu. Nak maintain lah bagaii. Kami gali gali saje. Economy naik turun, aku cucuk je well kat mana-mana sesedap rasa. Btw, gudluck on ur KPI oke! Dapatlah 2 this FY, bleyh aku makan nasik minyak kat perlih nu haaaa..

Obligation and sacrifise itu to me are 2 different things babe. Kalau obligation tuh sounds macam paksarela sket. Tapi kalau sacrifise tu, sounds lebih rela and it's like a pleasure lah for any favour. My 2 cents lah :D Kawen cenggitu cenggini? No comment lah babe, Ngeehihi.

crystalmerah said...

Aliza: Aku dah tingok dahh. Ngehehe. Akan aku buat review nanti ~

Rap said...

hak elehhh....

tak Amerika la allergic ngan bahasa Kelate....

harni said...

oit..kitorang pn dh tgk dah.. mengekek je aku dlm tuh.. mung pehe ko? ko mung tgk subtitle ja? sebaik kawe pehe gak kecek klate2 nih.. huhu

rase cm terbelit lidah.. aku tau aliza sgt gumbira tgk cite itu..

aliza said...

tengok doh...ado seko anok tupa...atah jula mokte~~~hakhak...

crystalmerah said...

Rap , Harni, Aliza : Apekah nak jadik? Baguss kita suma penyokong cerita Melayu terhebat. SOkonglah industri negara kita ~!
But aku mmg allergic bahasa ktan dohh. Seres kalau tak baca subtitle aku ialah tak paham.