Saturday, August 16, 2008

RAMBLINGS OF MY RANDOM MIND

I feel like jotting down everything in my head. The bads,not so good and just so-so thingy happened.

  • My PC in the office was crashed. Dimasuki virus yang tidak dapat dibendung. On top of that, My PC is not connected to the LAN. Which means I could not access the intranet, emails and whatnots. Yang lebih menyakitkan hati, the IT people buat kerja sambil lewa and I wonder if I go to the office on this Monday, has the problem been solved? Hermm looks like impossible. Kang aku bagi feedback teruk-teruk kang, baru hang tau~

  • While I was offshore, I took off my earings necklace and ring. Kemudian the ring and earings ilang tak dapat dikesan. Darn. Those are of my favorite thingy ok. When I was back onshore, ketika aku mengibas-ngibas baju-baju, tiba tiba bunyi bedeting benda jatuh. Oh thank God it was the ring. Tapi earings sampai sekarang tak jumpa :(

  • Ketika aku memasuki ofis pada hari Isnin itu, ada 4 orang yang menegur aku ' Erin did u put on weight?' OMG, aku sangat tension dan bengang ok. Memang aku put on weight, padehal aku tade la makan bebenar masa di offshore. I think it was not because offshore, sebelum itu lagi aku dah perasan. I fact, it started semasa PIPE which was November last year, back to back with E&P. Then few courses trainings and bla..bla..bla..Once dah naik sikit2, mmg naik lah kan. Isskkhh.

  • I started to feel uncomfortable dengan diri sendiri. I need to lose weight, seriously. Sebab aku dah rasa tak best bnyk baju yg kena wat hiasan sahaje dlm wardrobe. Pastu nak beli baju baru bnyk2 pun, kang aku mcm pasrah dan menerima sahaje proses kenaikan angka-angka di weighing scale itu kan. So aku tak boleh beli baju pada ketika ini until I get back to my normal weight. Benda ni very critical ok, I meant the normal weight lah sebab sekarang aku ialah lack of confidence. Kerana I've been there,done that, felt it: semasa zaman gelap aku dulu when the scale rocketed to more than XX kgs.Huuu.

  • Maka dengan rasminya, I have to say that i need to cut off my fried food intake,cut off my white carb, lessen my sugar, and I have to exercise regularly. Im thinking to sign up for gym semula, tapi bukan di Fitness First sebab dulu aku dah sign up kat sana. But the place always pack menyebabkan aku malas nak pegi. If I were to re-sign up pun, I would go for Fitness Centre kat depan maybank itu. And I would definitely take back my dumbells daripada org yg meminjamnya and tak reti-reti nak pulang balik. Ehhe. So boleh angkat weights di rumah.

  • I have to re-start my calories counting mcm dulu. Not more than 1200 calories per day.

  • Pagi tadi aku bangun seawal pukul 630 pagi sebab nak pegi jogging. And aku sangat berasa tidak best kerana aku tak terasa ringan apabila berlari. Sotong lah.

  • Selepas balik offshore, kulit aku jadi merah-merah dan bengkak-bengkak. Mostly di kaki. Ntah kenape ntah. Isskhhh.

  • Encik MNI tidak jadi balik pada hari semalam. I was supposed to stay kat Swiss and tunggu dia dtg. Tapi flight was fully booked from the whole Sarawak itu menyebabkan Encik MNI tidak dapat pulang seperti yang di plan.


Happy things; at least to balance up my kesedihan dan kekecewaan.

  • One of my fren, telah berhijrah memakai tudung sekarang.Alhamdulillah. I was super shocked when I first saw her, memang tak kenal. Tapi dia sangat comel begitu. Memang aku tau, bertudung sememangnya ialah lebih comel dan lawa. Bukan saje di mata manusia but itulah sebenarnya yg dituntut kan. Buat aku berfikir bila la pulak aku ni nak berubah. Aku tanya dia direct what made her to decide, and she said niat dia mmg dah lama, but ada org yang triggered and gave he support. But memang dia nak berubah ikhlas dari hati dia, bukan sebab org lain. I was thinking the same way jugak. Niat dah ada dah but if I were to berubah, I want it mmg ikhlas dari hati aku sendiri and I want it to really work. Takde lah kejap pakai kejap tak. Then pakai tudung, but pakai short sleeves and body tights. Benda ni pun aku dah penah lalui dulu. It's true, aku agree kalau org kata kalau nak tgu masa sampai bila2 pun tak berubah. Dats y lah kalau ada org trigger bagi support, mungkin the proses would be much easier. Sebab mmg janggal and memerlukan kekuatan mental yg tinggi jugak lah kan because good deeds are always difficult. Tapi insyaAllah, kalau aku kawen, aku kene jugak berubah. Sebab aku takmo laki aku tanggung dosa. Huuu.Oh becakap tentang kawen, semalam ustaz Shauqi ada kata, kalau lelaki dah kawen, if dia semayang jemaah, pahala dia dapat ialah belipat kali ganda dari lelaki yg belum kawen yg semayang jemaah sekali. Kenape eh? AKu tadelah tanye, tu masa ceramah, takde pun org Q&A. Huu.

  • Ila telah selamat men-deliver baby last Tuesday. AKu org last tau sebab dia pegi sms ke nombor maxis lama aku tu.She got a baby boy named Airil Idaliq. Gila glamer nama. Hoho.Igt nak visit Ila ari ni, but Baby suh tunggu dia balik dari Pahang next week utk pegi visit sama-sama. Then boleh trus ke wedding Josey. Btw, congratulations dear!

  • Kawan baik aku si Josey bakal jadi laki org dalam masa beberapa jam lagi. Aku tak gi lah wedding dia ari ni sebab belah pompuan jauh kat Kuantan. Congratulations jugak :) [I just texted him saying congrates. He was on the way ke Kuantan and dia kata dia tgh panic gila gila. Aku suh selawat banyk2 jer.Haih mcm tak pecaya Josey yg cenggitu boleh panic. Ehhe]

  • Camera aku dah elok. Haha. Rupa-rupanya ada cara nak on dia supaya lense dia keluar dan tidak tersekat. Aku saynag gila camera itu ok. Ada sentimental value and it is a limited edition. Kalau pegi cari kat kedai pada ketika sekarang, memang jgn harap nak ada dah. Huu.

  • Aku dah amik baju dari Wir. Cantik ok baju itu yg dia beli kat Bandung itu. Tak sesuai nak bawak gi memana, kenduri ke ape ke. Sesuai utk engagement but itu pun agak berat sebenarnya. But tak kesah lah. Maka dengan itu tak jadi lah aku nak kaler pink and apple green. Lagipun Wir dengan suka ati curi kaler aku tu. Haih perempuan hyper itu. Ehhe.

  • Tgh tunggu Wir balik dari berkebun sebab kami berjanji nak pegi shopping. Aku mmg nak buang masa pun sementara pukul 630pm. Oh, aku nak pegi Corus ada pefume sale. Wir nak survey cincin, and aku ikut skali lah. Encik MNI kate, if we are to get engaged, the first thing to have is the ring. Then baru cerita benda lain.Aku takmo lah nak ckp bnyk or nak remind dia on this kan. Aku pun faham he has lots of things to think of. We had discussed and let him drive it through. And I trust him on knowing what he's doing. But aku beli je pape yg patut.Baju lah ape lah. Kan aku ni prefer things to be organised and kene beli at the right time, right place. Encik MNI relax je. But yg aku perasan, Encik MNI ialah agak susah untuk memulakan perbincangan. Aku tau dia ada benda tgh berfikir, but he never tell me. Yang, I cannot read minds.

  • Encik MNI ialah balik pada ptg ini~!! Whee! Dah 2 weeks tak jumpa ok.


Panjang pulak bebelan aku. Btw, the reason I blog is not only to keluarkan benda-benda yg sometimes menyesakkan kepala ini, but also to promise myself on certain things. So aku ada black and white on ape yg aku janji pd diri sendiri, target or anything lah. Bila terlupa, I have something to remind myself.

Ok, mahu berkemas. Rumah ini macam kepal tebalik. Aku ialah seorang yg rimas dengan rumah yg besepah. It doesn't have to be decoration yg cantik ya amat. Cukuplah bersih dah tak beserak. Ehhe.

Till then.

No comments: