Wednesday, August 27, 2008

HEAD TO TOE

I was waiting for mama while my attention was caught to Dr Fadzilah Kamsah's voice on the TV. As usual, I could finish watching the whole prgram, but still mama masih membetulkan tudung dia lagi dalam bilik. Bukan setakat itu sahaja, selepas itu, she would ask me to betolkan lagi tudung dia, sambil suh pinkan kerongsang yang vogue d vast kat tepi bahu. . Kerana itulah, if we were to go out together, I would ask her to wake me up when she's about to ready. Dan apabila aku bangun, mandi dan bersiap, masih dia mesti bersolek dan membetol tudung.Huu that's mama.Ohh I miss her already.

That is not my main story la deyh.

I was attracted to the topic discussed by Dato' Dr. Fadzilah kamsah itu. How to know your personality from your physical appearance. However, he did emphasise berpuluh-puluh kali yang itu hanyalah guidance, not something to be believed 100% or dijadikan fatwa. I found it somehow quite interesting :)

Starting from head to toe.

FOREHEAD : Kenapa kan people always say lelaki sangat suka meng-usha perempuan berdahi licin? Sebab cantikkah? Atau apekah? According to Dr. Fadzilah, org berdahi licin ni ada kelebihan pada akalnya. They are intelligent lah in other words. He said, kalau perempuan nak cari suami, cari yang dahi licin sampai ke tengkuk. Hah lawak. Klaka ok dia itu.

BENTUK MUKA: If you look at the mirror and found that bentuk muka engkau adalah bulat (macam aku yg kebulatannya tak dapat dibendung..uhhu), maka you are a person yang confident. That means you can bring yourself among the crowd dgn muka sangat confident walaupun pada hakikatnya engkau ialah tidak. To those with lonjong and panjang-panjang type of shapes, you are a kind who are a bit reserved, shy shy cat lah gitu.

KENING : Org tua kata sape kening lebat kuat cemburu kan? Menurut kata Dr Fadzilah itu, bukan bermakna org kening lebat ni cemburu. But these people are the typr yang menunjukkan perasaan dia. Maksudnya manusia spesis ini adalah mempamerkan apa mereka rasa, contohnya cemburu lah. That is one of the way diorang potray the kasih sayang. Meanwhile those with kening nipis ni, dia agak kurang tunjukkan apa mereka rasa.

MATA : Mata bulat jugak adalah orang yang begitu passionat terhadap perasaan. These people akan tunjukkan perasaan sayang itu. Sebab itu org hindustan, pakistan suma org kata sgt penyanyang. Compared to those with mata sepet dan kecik, mereka tak pandai nak tujunk sangat ke-passionatan itu. Bukan bermakna diorang tak penyayang ok. Cuma cara mempamerkan itu, tak sama mcm org mata bulat bundar besar dan galak. Sebab itu, org korea jepun cina, diorang ni kurang sikit nampak ke-passionatan perasaan.

HIDUNG : Kalau hidung yg mancung tu, memang seorang yg begitu yakin, direct dan agak laser la dalam kata lain. Sebab itu ada smpulan bahasa 'hidung tinggi'. Bukan sombong, cuma mereka ini sangat direct dan yakin. Compared dgn org hidung pesek ini, mereka adalah tidak laser dan agak reserved.

BIBIR : Bibir yg agak tebal, bercakap ada hikmah dan berfikir. Rasulullah adalah seorang yg bibirnya tebal. Cakapnya berhikmah. Sempat lagi Dr Fadzilah tu buat lawak pasal ANgelina Jolie selepas itu. Hahah.

TAPAK TANGAN : Tapak tangan yg lembut, orangnya romantik. Yang keras cam papan tu, too bad lah. Kau tak romantik langsung. Tapi tak bermakna tak penyayang. Sayang, just kurang romantik sahaja.

JARI: Cuba kamu-kamu ukur jari-jemari sendiri. If your jari manis is longer than jari telunjuk, that means you are a  very confident person and ada potential menjadi pemimpin. Dibandingkan dengan org yg jari telunujuk lg panjang, mereka ini kebih bersikap lemah lembut dan penuh emosi. Kalau jari macam aku, sebelah jari manis lagi panjang, sebelah lagi telunjuk lg panjang, macam mana kah? Ehhe.

Ada lagi yg dia cerita but I could not recall. Very interesting (mungkin sebab Dr Fadzilah yg bercakap kan). BUt benda ni suma just as guidance bukan untuk dipercayai bulat-bulat ok.

Additional info from his talk was also a statement yg bermaksud, 'kalau kita dah ada niat on melakukan sesuatu, is harus disusuli dan diikuti dengan tindakan'. Takleh la cakap je ada niat , but habuk pun tarak. It made me think on so many things that I've been niat-ed. Uhhu.

Toddles~

No comments: