Sunday, July 20, 2008

AT LAST

Lots of things happened lately. I wish to cherish everything here but well, being a lazy bump hinders me to do so. Hah.

Pangkor Vacation



It was my best vacation so far. Not that the place is super best sampai meninggalkan kesan mendalam dalam siri aku ini.Aku kata pegi Pangkor pon, people were like 'hah Pangkor? Apa ada ka sana? ' Tetapi the moment we spent together made me feel so attached..We didn't do much in Pangkor. Semestinya bergamba-gamba dgn pebuh aksi vogue kononnya ;p We talked, we laughed, and we shared stories. Kenangan itu yang aku rasa tersangat berharga. Bukan senang kami nak bergather. And sesunggunya tinggal 5 org itu sahaja sahabats skolah who are still in bond. I miss u gals - Dil, Ject, Emeer and Enol. Walaupun korum ke Pangkot tak cukup sorang, but takpe. Make sure you are on board for next vacation k Enol!

Labuan-not-so-business trip




And oh, I went to Labuan last week. It was supposed to be a training workshop. But being in Labuan for the first time kan, maka menjadi lah ia satu vacation yang tidak diplan. Ehhe. Even though the schedule was quite tight I would say, tetapi kami berjaya mencuri-curi masa untuk bershopping sampai nak balik naik cab pon aku dah takde cash in hands. Ermm that is normal actually because I very rare bring cash. And at the same time aku amat tidak menyukai memakai credit card unless melibatkan hidup dan mati. Hah what a statement kan. I am used to use debit card semasa di Oz dulu. Safer kan, but definitely could not be totally applied in Malaysia because it's not our culture to pay RM5 of goodies using debit card. Nak kene sumpah seranah ngan cashier, ha silalah cuba.

Another thing that made my Labuan stay was more meanigful, exciting and tidak bosan adalah kehadiran Encik MNI di Labuan. And mind ya it was a surprise ok. Dia adalah selalu begitu. Suka-suka hati, selepas itu called aku kata dah check-in di hotel dan berada bertentangan dengan aku (sebab masa die bgth dah sampai itu, I was at the pool area, which is just nearby his room). Aku dengan panic naik atas tukar baju and bersiap nak nejumpa chenta hati. Hah. Aku kan ada sedikit clumsy. Blueek.

Discussion bersama Encik MNI



I've mentioned in my previous entry, aku adalah sudah prepare untuk meninggalkan zaman single aku kan? The main reason is aku rasa tak manis and kurang selesa berkepit ke sana sini with Encik MNI without any ikatan. He comes back bukan selalu di KL. Once he is in KL, of course we would want to spend time together kan. Tapi itulah, agak tidak sopan kalau ke sana ke sini together until late. Tapi kami berkepit jugak. Aku ni dah la byk dosa, betambah-tambah plak lagi asyik bekepit sana-sini.. Maka better to have a legal realtionship kan. That is my main thought.

But I never talked about this with Encik MNI, sebab takkan aku nak cakap kan. Bagi hint pun aku tak buat, sebab as I said, aku adalah amat lembat dan slow when it comes to relationship begini. And know what? We finally discussed on this di semasa di Labuan. Even though it was not a lenghty discussion about our future, but it was good enough to make me feel secure. According to Encik MNI, he planned us to get married next year lepas raya.The benchmark is October. Hah lama lah lagi kan becoz there are so many things to be thought of. Especially on our financial. I admit, aku kawin ialah mmg totally on me. My parents hanya akan support perbelanjaan picisan sahaja. I have to spend on kenduri,mak andam, kad yada yada yada; everything would be on my own. Encik MNI jugak begitu. He also berterus terang yang dia kene bear all the wedding costs. And we have to understand each other on this. Al-maklumlah kami dua-dua anak sulung.

On engagement pula, aku pada asalnya takmo bertunang. Even my mom does not encourage it. Adalah menjadi impian mama nak buat kenduri aku 3 hari back to back.Day 1 - engage, Day 2-khatam Quran & nikah, Day 3- sanding. But after aku fikir-fikir serta do some readings, I decided to get engaged. Berdasarkan pembacaam aku, adalah disunatkan utk bertunang at least 6 months before kawen. My reasons : Mmg betul akan ada bnyk sangat dugaan di alam pertunangan ini. Tapi itulah yg akan menguji kesabaran dan kekuatan satu relationship itu.Kalau tak bertunang, aku takkan rasa suma itu kan. The fact that me and Encik MNI had being together for only 5 months (official); 8 months (unofficial), makes me to know him better. Lagipun bila pegang title tunang org ni, the feelings ialah lain kan. Marriage is a big thing, to me we have to decide tersangat btol-btol. Kasih sayang, chenta are not everything. Kena tengok jugak keserasian, compatibility, persefahaman and semua-semua lah.

Encik MNI ialah planned to betunang awal next year. He claimed bertunang pon at least kena spend like RM5000. Gilo apekah bertunang sebanyak itu? Dia adalah freak out dengan his cousin's engagement yg abes hampir RM6000. Aku bgth dia, I just want a simple engagement, hantaran biasa-biasa saje, and I don't want us to spend a lot on engagement. Because the most important thing is the wedding. Baik duit tu simpan untuk wedding kan. Hermm..we have not finalised on this yet. Aku ni mmg planner-minded, walaupun plan itu melibatkan waktu yang mcm ermm more than 12 months lagi.Ekeke. Kalau boleh everything yang diplan haruslah rigid, firm and objective. Because barulah boleh organise budget, timing and semua-semualah. Pecaya atau tidak, aku pernah baca, kalau we plan the wedding a year ahead, we could reduce the expenses by 30-40%. Sebab we have time to buy things masa sale, to do all the surveys and compare the prices.Sebab itulah bagus if we start planning awal-awal. That is my 2 centslah kan. Takdelah nanti suma last minutes and beli barang dgn harga yang rocketing high. Tetapi biasalah lelaki kan, Encik MNI ialah meng-plan tetapi agak subjetive lah. Maka aku akan buat all the details. Lihatlah nanti. Hohoho. Kang aku jadik macam Wir kang. Wir ialah sahabat baik aku yg nak kawen next year, and dia dah ada suma lists of price comparisons and macam-macam lah..Sgt semangat bukankah? Hoh.

Being pathetic me, I have to do my office work on Sunday. Naseb baik ada blog ini sebagai selingan semasa membuat kerja. Ok Back to work.

NEXT VACATION : Tioman 25/07 - 28/07 . Bersemangat, excited and I really can't wait. Encik MNI akan pergi bersama :)

No comments: