Tuesday, July 1, 2008

KAU DAN AKU

Cinta adalah penyakit manakala perasaan adalah kumannya.. Perkahwinan pula merupakan penawar segala penyakit cinta..
Hanya hati yang dapat menilai erti cinta sejati. Dengarkanlah kata hati dan cinta sejati tidak berlandaskan nafsu kerana ia adalah suci, lahir dari kasih dan sayang..
Kata pujangga cinta letaknya dihati. Meskipun tersembunyi, namun getrannya jelas sekali. Ia mampu mempengaruhi fikiran sekaligus mengendalikan tindakan kita sehingga kadangkala kita melakukan hal terbodoh tanpa disedari.. "


This is not written by me. Oh I am not that good to bermadah-helah in ermm such a tersusun ayat-ayat seperti ini. The credit goes to my best buddy En Assan who wrote this to picture my life. Sempena apakah? Sempena dia berkata aku ni sepatutnya sudah kawen pada ketika ini. Atau paling tidak pon, patut berkahwen dalam masa terdekat ini. Hah.

If u ask me on marriage, frankly I am ready for that. Not to say I am so miang nak kawen, but ke-ready-ness itu sudah ada. I am ready to leave my single life, to leave my hu-ha kehidupan and to start think of life as two, not only me. Not only two la, later jadik 3,4,5,6. Sape kawen takmo anak lah kan. Muaahaha.

Somehow, I do think at the age of 24 ini, it's not the time when you want to spend time to bercintan-cintun lah bagai. It's so true that we have to know the other half very well before we decide to commit, but if you think of it, when do you think that you already know him totally? What is the bench mark? Are you saying TIME? Nope I totally disagree. Kalau katakan dengan measurement masa kau kata kau kenal lelaki/perempuan itu, abes previous relationship aku yg bertahan 9 tahun tu ke mana perginya? Aku abes kenal ke NHY itu? TIDAK. Aku still tak boleh kata aku kenal dia sepenuhnya. To me, TIME does not matter.

And alasan org kata tak ready tu, hermm entahla kan. A fren of mine yang benama Rapijal told me, we will never ready unless we step out from the comfort zone. Meaning until we enter the marriage life. Masa itu secara automatiknya, we will get ourselves ready. In terms of financial, mungkin kene tgu cukup ongkosnya la kan, but if you are saying mentally la ape la, then i wonder how are going to bench mark that.

If u ask me, what makes me think Im ready for a marriage, I would say because me n Encik MNI, i feel so attached to him already and I want it to be legal.Tak elok kot kalau selalu together but takde ikatan apa-apa,bukankah? And we are so freaking close. If he is here in KL, we will berkepit ke sana-ke sini tak hengat dunia which makes me sometimes to feel uncomfy. Memanglah kalau boleh I want to spend every second with him, to treasure every moment as special as we can because aku tersangatlah appreciate his presence. Tapi semua ni ada batasnya kan. Memang la takde benda-benda pelik berlaku,nauzubillah, mintak dijauhkan. But still kuar sana sini bersama, selalu sgt pun tak manis kan.Bnyk lagi la dosa aku. yg sekrang ni pun tak tetanggung. Ntah bila aku nak berubah eh. Maka kan lagi elok if we could complete each other's life in a legal way. Mungkin itu akn jadi turning point aku ker and lg senang aku ni nak berhijrah ke kan. Macam itu lah kiranya pemikiran aku pada ketika ini. We never talked about this before. And I wonder if he thinks the way I am thinking.

Apa-apa pon, aku semakin yakin yg aku dah 100% lupakan NHY.  Yang ada just ingatan aku sebagai kawan dia. Rasa cinta? Tidak ada lagi. Rasa syg? Pun tidak lagi. Just rasa sebagai kawan yg pernah faham dan menghargai aku dulu. Tak lebey dari itu.

Haihh entahlah. Kehidupan adalah complicated that sometimes we have to think it in a very simple way. Herm.. ntah memasing ada pendapat sendiri.

Period.

No comments: